Wat maakt ons nu echt gelukkig?

Wat maakt ons nu echt gelukkig?

Minder dan de helft van de Nederlanders is blij met het werk dat ze doen. Ook zijn er veel mensen die zoeken naar een relatie, wachten totdat ze een gezin kunnen stichten of hopen dat ze dan toch eindelijk hun droomhuis kunnen kopen. Want dan zijn ze pas echt gelukkig.

Het draait allemaal om mindset

Helaas kloppen onze ingevingen over wat ons gelukkig maakt vaak niet. We denken dat meer geld of een andere levenssituatie ons gelukkig maakt, maar uit onderzoek blijkt dat je situatie eigenlijk nauwelijks effect heeft op je geluksniveau. Slechts tien procent van je geluk wordt bepaald door je situatie. Hoe het zit met de overige negentig procent? Vijftig procent wordt bepaald door je genen, en veertig procent bepaal je helemaal zelf. Dat hoor je goed, veertig procent van jouw levensgeluk is afhankelijk van je mindset.

Goed nieuws dus: we kunnen onszelf een stuk gelukkiger maken. En het mooie is dat gelukkige mensen ook nog eens beter zijn in wat ze doen. Ben je dus niet tevreden met je werk of met je levenssituatie? Ga eerst aan de slag met je mindset, dan merk je dat de rest je een stuk makkelijker af gaat.

Geluk niet inbegrepen

Er is echter ook minder goed nieuws. Je dacht misschien altijd dat geluk iets is dat je bereikt, en als je er eenmaal bent leef je voor eeuwig in een glitterwolk met een regenboog. Helaas is dit niet het geval: een gelukkig leven vereist hard werken. Misschien is alles waarin je geloofde ineens niet meer waar. Je hebt ooit geleerd dat je geluk tijdenlang uit moet stellen en dat er uiteindelijk dan die beloning komt in de vorm van een dure auto of grote villa waarbij het geluk zit inbegrepen. Of erger nog: je stelt het uit tot je pensioen!

Stop er maar mee, want het geluk ga je niet vinden in de kuipstoel van je auto, in een gespierd lichaam en al helemaal niet in de derde badkamer van je villa. Zodra je dit geaccepteerd hebt en je realiseert dat je uit de race kunt stappen, heb je de eerste stap al gezet.

Wat kenmerkt gelukkige mensen dan wel?

Onderzoek wijst uit dat er een aantal cruciale factoren zijn die belangrijk zijn voor ons levensgeluk. Dit zijn ogenschijnlijk simpele dingen, maar als je dit (bijna) dagelijks toepast op je leven zul je toch echt merken dat het geluk iets is dat je dagelijks kunt ervaren – als je je ervoor inzet.

Gelukkige mensen doen de volgende dingen:

  • Ze staan stil bij de dingen waarvoor ze dankbaar zijn
  • Ze hebben sterke sociale connecties
  • Ze zetten regelmatig de sterke kanten van hun persoonlijkheid in
  • Ze ervaren betekenis in hun leven
  • Ze leven in het nu
  • Ze ervaren regelmatig flow in hun activiteiten
  • Ze slapen goed
  • Ze bewegen veel.

Gelukkig hoef je niet al deze dingen te doen om je goed te voelen. Maar is er misschien één punt waaraan je vast kan beginnen? De komende tijd zal ik over ieder punt artikelen schrijven waarin ik je tips en inzichten meegeef zodat je het kunt toepassen in je dagelijks leven.

"Succes is niet de sleutel tot geluk. Geluk is de sleutel tot succes."