Zes ochtendrituelen voor een goede start

Zes ochtendrituelen voor een goede start

Een goede start aan je dag kan je dag maken of breken. Ikzelf merk echt het verschil tussen vroeg opstaan voor mij ochtendritueel, en snoozen totdat ik nog maar een half uur heb om me klaar te maken. Door in de ochtend al successen te behalen ben je meer gemotiveerd om de rest van de dag ook spijkers met koppen te slaan. Sinds ik het boek ‘The Miracle Morning’ heb gelezen zijn mijn ochtenden radicaal veranderd. Ik mediteer, ik lees een leerzaam boek, soms sport ik en soms ga ik wandelen, en ik schrijf in mijn dagboek. Vaak ontbijt ik pas later in de ochtend. Dat geeft me veel meer mentale helderheid, en bovendien is het een makkelijke manier om het aantal calorieën dat je binnenkrijgt te beperken.

Niet dat ik dit altijd al deed, hoor. Met vallen en opstaan heb ik mezelf deze gewoontes aangeleerd. Nog steeds spring ik niet met een groot enthousiasme uit mijn bed, maar ik weet inmiddels wel hoeveel verschil het maakt als ik niet die snoozeknop indruk en ’s ochtends de tijd neem. Ik schrijf later nog wel een artikel over het aanleren van zo’n nieuwe gewoonte.

Ik heb me ook even verdiept in de ochtendrituelen van verschillende succesvolle personen. Zo staat Amy Landino van het boek ‘Good Morning, Good Life’ om vijf uur op en gaat een vast ochtendritueel af waarin ze mediteert, sport en in haar dagboek schrijft. Mark Zuckerberg houdt zijn ochtendritueel juist minimalistisch: hij zorgt ervoor dat hij zo min mogelijk keuzes hoeft te maken in de ochtend, zodat hij energie overhoudt om écht belangrijke beslissingen te maken. Daarom draagt hij ook altijd dezelfde kleding.

Voor iedereen werkt weer iets anders. Laat je dus vooral inspireren door deze volgende ochtendrituelen, en pik eruit wat bij jou past.

1. Mediteren

Als je ermee begint is het niet makkelijk, maar op de lange termijn kan dit je zoveel brengen! Je leert om minder snel te reageren op moeilijke situaties en een stapje terug te doen. Maar toegegeven, dat kost tijd. Begin eens met twee minuten en bouw langzaam op. Het beginnersprogramma van Headpace is hier heel handig voor. Zelf gebruik ik de Meditation Moments app, omdat ik muziek heel fijn vind bij het mediteren.

2. Bewegen

Je hoeft niet gelijk een hele workout te doen, maar je bloed aan het stromen krijgen in de ochtend helpt om je fris en alert te voelen gedurende de dag. Sommige mensen vinden het fijn om ’s ochtends gelijk hun hele workout te doen (zoals ik), maar anderen doen dit liever in de middag of avond. Zorg dan dat je ’s ochtends wel vijf tot tien minuten beweegt. Een aantal ideeën:
– Doe één of twee Tabata reeksen
– Loop een blokje om
– Ga vijf minuten touwtje springen
– Doe een korte yogasessie (ikzelf vind Yoga With Adriene heel fijn)

3. Lezen

Begin je dag met een inspirerend boek, en je bent niet meer te stoppen. Ik lees altijd een boek over persoonlijke ontwikkeling in de ochtend, zodat ik geïnspireerd ben om iets te bereiken die dag.

4. Ademhalingsoefeningen

Ben je nog niet zo van het mediteren, dan zijn ademhalingsoefeningen perfect voor jou. Maar ook als je wel graag mediteert, kan dit je een energieboost geven aan het begin van de dag. Verdiep je bijvoorbeeld eens in de Wim Hof methode of ga op zoek naar Breathwork video’s.

5. Koude douche

En als we het dan hebben over Wim Hof en ademhaling, dan is een koude douche natuurlijk niet weg te denken. Koud douchen heeft talloze voordelen: het geeft je energie en immuunsysteem een boost en verbeterd je bloedcirculatie. Ikzelf douche altijd een halve tot een hele minuut koud af, maar wil dit graag verder uitbouwen omdat het zoveel voordelen heeft voor je gezondheid.

6. Schrijven

In de ochtend een paar pagina’s schrijven puur om je hoofd leeg te maken, dat doet wonderen. Ik schrijf meestal één of twee pagina’s vol met alle gedachten die in mijn hoofd rondspoken na het wakker worden. Een ‘brain dump’ helpt je om je hoofd helder te krijgen zodat je met een duidelijk doel aan je dag begint.

Welke rituelen wil jij gaan toepassen en waarom?

"Succes is niet de sleutel tot geluk. Geluk is de sleutel tot succes."