Dit is hoe je angsten overwint

Dit is hoe je angsten overwint

“Wat zou je nu het allerliefste willen doen?” vroeg ik laatst aan één van mijn klanten. Ze had allerlei passies waar ze iets mee wilde, maar er kwam maar weinig van terecht. Ze bleef in haar comfortzone. “Ik ben zo bang dat ik er niets van bak en dat niemand op me zit te wachten”, vertelde ze me.

Angst werkt verlammend

Dit soort angst kan verlammend werken. Zelfs zo verlammend dat je je hele leven blijft wachten op het moment dat je eindelijk iets gaat doen met je passie. Op een dag komt het juiste moment, maar je bent er nu nog niet helemaal klaar voor. Eerst nog even die cursus volgen, of nog wat meer ervaring opdoen. Over een paar jaar heb je zoveel kennis en ervaring dat het wel moet lukken!
Maar wat als je nu al jarenlang met dit idee loopt? Steeds blijf je het weer uitstellen totdat het perfecte moment komt. Totdat je die angst niet meer voelt en je eindelijk zeker genoeg voelt om ervoor te gaan.

Sorry to break the news, maar het perfecte moment gaat nooit komen. Angst en onzekerheid blijven altijd bestaan. Niets doen is ook een keuze maken. Je kiest er dan namelijk voor om de angst te laten winnen van je verlangens.

Moeilijke keuzes maken doe je zo

Het mooie is dat je die angst niet kwijt hoeft te raken. Angst voelen maar toch doen wat je belangrijk vindt, dat kan gewoon. Het kan naast elkaar bestaan. Bekijk het volgende voorbeeld maar eens.

Anne: Ik ben ontzettend overwerkt. Ik neem allerlei taken over van mijn team terwijl ik ze juist moet aansturen. Het lukt me niet om nee te zeggen, want ik ben bang dat mijn team me dan ziet als een slechte leider.

In dit voorbeeld heeft Anne angst de overhand laten nemen. Maar wat als we het nu eens anders bekijken? Anne accepteert haar angst, maar laat de angst niet winnen.

Anne: Ik voel altijd de angst dat mensen mij als een slechte leider zien. Maar ondanks deze angst kies ik ervoor om moeilijke keuzes te maken. Soms moet ik nee zeggen omdat ik echt te druk ben. Dat vind ik heel spannend. Maar ik denk dan altijd zo: ik voel angst én ik maak de keuzes die goed voor me zijn.

Ik heb angst én ik kies voor mijn passie

Dit voorbeeld laat zien dat het niet een kwestie is van of/of, maar en/en. Je voelt angst én je kiest voor je droomcarrière. Je bent onzeker én je laat jezelf zien op sociale media. Je denkt dat je een flutschrijver bent én je stuurt je manuscript naar een uitgever.

Leren accepteren dat dit soort gevoelens bestaan is de eerste stap om het leven te leiden dat jij wilt. Jij kunt ervoor kiezen hoe je leeft, door je niet te laten leiden door je gevoelens, maar ze te accepteren en keuzes te maken ongeacht wat al die stemmetjes in je hoofd je wijs proberen te maken.

Welke stap ga jij vandaag nemen om de touwtjes weer in handen te krijgen?

"Succes is niet de sleutel tot geluk. Geluk is de sleutel tot succes."